Tähdet sen kertovat

Janica Brander: Astrologiaa epäilijöille. Like 2022.

Janica Branderin Astrologiaa epäilijöille on paksu, fiksu ja viihdyttävä kirja, joka poikkeaa totutuista astrologiaoppaista siten, että siitä tahtoo lukea aivan kaikkien merkkien selostukset eikä vain omaansa tai lähipiirinsä. Brander myös haastaa kivettyneet stereotypiat merkkien ominaisuuksista ja mahdollisuuksista. Tämän kirjan jälkeen katsot esimerkiksi kauriita uusin silmin.

Alkuasetelma kirjaprojektiin oli Branderin halu ymmärtää, miksi tieteellisessä ajattelussa ansioitunut tuplamaisteri rakastaa horoskooppeja. Janica Brander on profiloitunut astrologina somessa ja aikakauslehdissä sekä Aamulehden ruokatoimittajana. Hän pitää ruokablogia nimeltä Savusuolaa.

Pitkin kirjaa Brander miettii, onko horoskoopeissa kyse viattomasta viihteestä vai vaarallisesta pseudotieteestä vai onko tähtien sanoma sittenkin otettava vakavasti. Vaikuttaa siltä, että hän alkoi kirjoittaa viihdepläjäystä, mutta aiheeseen perehtyminen muutti suunnitelmaa. Hän selostaa omia kehityskulkujaan ja uskonnollistakin etsintäänsä tuskastuttavan perusteellisesti, mutta hei: kaksosille tyypillistä on lörpöttely, joka välillä rasittaa muita.

”Horoskoopit, Tarot-kortit ja enkelit voivat siis antaa paljon enemmän kuin pelkkää viihdettä ja ennustuksia tulevasta. Ne voivat antaa ihmiselle vapauden ja voimautumisen kokemuksia.” Toden totta. Eikä siinä ole mitään pahaa, jos horoskooppikuvaus tai -lupaus antaa ihmiselle motivaatiota ponnistella, yrittää tai vaikka vain jaksaa jatkaa elämäänsä. Walter Mercado, latinalaisen amerikan astrologi-superstar (1932‒2019) on hyvä esimerkki tästä.

Walter Mercado teki hommaa televisiossa ja radiossa bisnes- ja viihdepohjalta. Hänen esiintymisensä oli kimaltelevaa ja yletöntä, Liberace-henkistä. Jokaisen tv-esiintymisensä lopuksi hän toivotti ”mucho, mucho amor!”  rintaansa hieroen ja lentosuukkoja heitellen. Kalojen merkeissä syntynyt Mercado oli herkkä uneksija, joka ei tahtonut pahaa kenellekään ja jota käytettiin bisnespiireissä hyväksi. Jotain vetoavaa ja kaunista hänessä oli. Kuten hänestä tehdyssä elokuvassakin todetaan: hän toi ihmisille toivoa ja motivaatiota. Linkki elokuvan Mucho Mucho Amor (2020) videotraileriin:

Mucho Mucho Amor: The Legend of Walter Mercado | Official Trailer | Netflix – YouTube

Astrologian kuitenkin synnytti aikojen alussa nälkä. Eri puolilla maailmaa käynnistyi taivaankappaleiden tarkkailu, josta toivottiin apukeinoa elannon repimiseen maasta. Stonehengen kivirakennelman yksi käyttötarkoitus ilmeisesti oli kuun ja auringon liikkeiden määrittely; samaan aikaan Kiinassa tarkkailtiin kuunpimennyksiä, ja Väli-Amerikan atsteekit ja mayat kehittivät ensimmäiset kalenterit. Yli 2000 vuotta sitten Lähi-idässä alkanutta astrologista havainnointia ja tulkintaa pidetään länsimaisen astrologian perustana. Viljasatoja pyrittiin edistämään taivaankappaleiden kulkua ymmärtämällä, mutta lisäksi auringon, kuun ja tähtien uskottiin vaikuttavan ihmisen kohtaloon ja luonteeseenkin. Egyptissä ja antiikin Kreikassa tehtiin lisää tutkimusta, ja lopulta kyse oli tiedonalasta, jolla oli jo yhteiskunnallista, kulttuurista ja tieteellistä roolia. Brander sanoo, ja minusta tämä on ehkä kirjan arvokkain anti: ”Astrologiaan ei tarvitse uskoa, mutta sen kulttuurihistoriallinen arvo pitäisi tunnustaa.”

Suhtautuminen astrologiaan muuttui vuosisadasta toiseen vallitsevien yhteiskunnallisten ja aatteellisten virtausten mukaan, kunnes 1800-luvun lopussa Helena Blavatskyn ja Alan Leon vaikutuksesta astrologiaan liittyi ajatus sielunvaelluksesta ja teosofiasta. Leo keksi myös termin aurinkomerkki (se eläinradan tähtikuvio, jossa aurinko sijaitsee ihmisen syntymähetkellä) ja loi horoskooppimerkkien luonnekuvaukset, ja tämä viihteellistynyt ”tavisastrologia” levisi länsimaissa kulovalkean tavoin. Kun teosofiakin alkoi popularisoitua, niin lopulta samassa keitoksessa velloivat ”astrologia, ufot, Tolkien, Hesse, maagiset uskomukset, jooga ja idän uskonnot. Jopa akateeminen maailma oli 1960-luvulla hetken innoissaan vaihtoehtoisesta henkisyydestä”.

Juuri nyt elämme uushenkisyyden eli useita yksilökeskeisiä uskomusjärjestelmiä sisältävän suuntauksen aikaa. Brander arvioi, että ajan hengessä on ”jotain hyvin samanlaista kuin renessanssin magiauskossa, 1800-luvun spiritismi-innostuksessa ja 1960-luvun Vesimiehen ajan odotuksessa”.

Janica Brander. (Kuva: Like / Studio Anna-Liisa Nikus)

Janica Brander opastaa tähtikartan tulkitsemiseen, kuten kuumerkin, keskitaivaan, nousevan ja laskevan merkin ym. ominaisuuksiin sekä horoskooppimerkkien ryhmityksen elementtien mukaisiin luokkiin. ”Joskus saman elementin ihmisillä synkkaa keskenään liiankin hyvin. Tulimerkkien seikkailut voivat muuttua uuvuttavaksi sekoiluksi. Ilmamerkit puolestaan filosofoivat keskenään niin kovasti, että elokuvan valitsemisestakin muodostuu metafyysinen ongelma. Vesimerkit kuohahtelevat ja nyyhkivät mustasukkaisina, ja maamerkit tukehtuvat kotisohvalla tylsyyteensä. Tarvitaan tasapainottava vastinpari, jonka kanssa muodostuu harmoninen, mutta energisoiva kokonaisuus.”

Merkittävän osan kirjasta vie luonnollisesti kahdentoista aurinkomerkin käsittely. Jokainen jakso alkaa merkin mytologialla, legendoilla ja perimätiedolla, ja tämä on erittäin kiinnostavaa luettavaa. Sitten tulee tietopaketti kunkin merkin ominaisuuksista. Lisäksi kerrotaan, miten kyseinen merkki vaikuttaa tähtikartan muissa osissa, kuten kuumerkkinä tai nousevana merkkinä. ”Kaikissa merkeissä on potentiaalia pyhyyteen ja pahuuteen” – se on sattuvasti sanottu.

Astrologiaa epäilijöille on vastustamaton perustellessaan eri tähtimerkkien erikoisuuksia vakuuttavin esimerkein. Niistä avautuu jopa ymmärrystä oman aikamme julkkiksiin. Nousuleijona Emmi Nuorgam, armoitetut kaksoset, puhujat Timo Soini ja Riitta Uosukainen, provokaatioita rakastava oinas Anu Saagim… Julkkikset, yhteiskunnalliset vaikuttajat, taiteilijat eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta mainitaan esimerkkeinä. Sokaisiko Barack Obaman leijonakarisma Nobel-komitean? Vesa-Matti Loiri ja Rowan Atkinson osoittavat, että kauriit yllättävät ja yltävät äärimmäiseen pelleilyyn. Nämä makupalat pitää nautiskella itse. Myös mainio lahjakirja astrologiasta kiinnostuneelle ystävälle.

Taina (skorpioni / nousukaksonen)

Jätä kommentti