Europeana: viisi syytä, miksi

Patrik Ouřednik: Europeana: 20.vuosisadan lyhyt historia. Suomentanut Eero Balk. Siltala 2022.

  1. Hyödyllinen kertaus. Vaikka olisi (toisin kuin minä) pysytellyt hereillä koulun historiantunneilla, tšekkiläisen Patrik Ouřednikin Europeana esittelee taatusti jotakin uutta. Kirja käy läpi Euroopan 1900-luvun historian kaksine maailmansotineen, kansanmurhineen, oppiriitoineen ja uskonsotineen. Kertaa myös kehitystä niin elintason, sivistyksen kuin sotatekniikankin saralla.
  2. Tyyliniekan taidonnäyte. Europeana on omaleimainen yhdistelmä tšekkiläistä pilailua, vonnegutmaista absurdia selostusta, raamatullista kohtalokkuutta ja läkähdyttävää komiikkaa. Kertojanääni on puolueeton, hän vain raportoi: Ja nuoret sanoivat… kommunistit sanoivat… psykiatrit sanoivat… ja paavi julisti… milloin ketkäkin sanovat, ja se meille kerrotaan. Isot ja pienet faktat, järisyttävät tapahtumat ja kevyemmät tiedonjyvät menevät yhteen pötköön, vain tyhjä rivi aiheiden välillä antaa hengähdystauon lukijalle. Markkinatorin tunnelmasta nousee silti aina esiin partaveitsenterävä äly ja oivallus. ”Saksalaiset sanoivat olevansa eurooppalaisen sivistyksen luonnollisia kantajia, koska osasivat sotia ja käydä kauppaa, mutta myös pitää hauskaa yhdessä.  – – Ja venäläiset sanoivat, että koko Eurooppa oli rappiolla ja katoliset ja protestantit olivat pilanneet Euroopan läpikotaisin, ja he tarjoutuivat karkottamaan turkkilaiset Konstantinopolista ja liittämään Euroopan Venäjään, että usko säilyisi.” Sivujen marginaaleihin kirjoitetut avainlauseet lisäävät absurdia vaikutelmaa, kuten äskeisen kohdalla EUROOPPA RAPPIOLLA.
  3. Jokaiselle jotakin. Tässä karnevalistisessa katsauksessa voi halutessaan syventyä mieleisiinsä teemoihin. Niitä ovat esimerkiksi tekniset edistysaskeleet, rasismi, muisti, historiankäsitys, psykologian ja sosiologian kehitys, kansanterveys. ”Sosiologit sanoivat, että myönteisyys oli uusi arvo länsimaisessa sivilisaatiossa ja korvasi perinteiset humanistiset arvot, jotka eivät enää vastanneet yhteiskunnan tilaa. Myönteisyys tarkoitti, että ihmiset katsoivat tulevaisuuteen luottavaisesti, urheilivat, viettivät tervettä ja harmonista elämää, kävivät säännöllisesti lääkärissä, elivät korkeaan ikään ja ponnistelivat voidakseen nauttia eläkeiästä ja pukeutua nuorekkaasti. Eikä kukaan halunnut olla enää köyhä, kaikki halusivat jääkaapin, matkapuhelimen, koiran, kissan, kilpikonnan ja hieromasauvan, halusivat urheilla ja käydä psykoanalyysissa.” Todellakin 1900-luku oli sekä erittäin hirveää että erittäin edistyksellistä aikaa.
  4. Järkyttävän ajankohtainen. Europeana ilmestyi tšekiksi vuonna 2001. Nyt huhtikuussa 2022, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jatkunut kaksi kuukautta, tuntuu kylmäävältä muistutella mieliin, että myös yli sata vuotta sitten Venäjä oli mielestään valittu kansa ja maa, jonka missio on pelastaa Eurooppa rappiolta. Näitä ”pelastajia” on toki löytynyt vuosikymmenten saatossa muualtakin. Pelottavaa, mutta silmiä avaavaa. Europeana on käännetty 37 kielelle, kiitos, että myös suomeksi.
  5. Kätevästi mukana. Kun normikirjassa sivun tekstipalstaleveys yleensä on yli 9 cm, niin Europeanassa se on alle 7 cm. Liki 150-sivuinen opus on kapoinen ja kevyt, kansimitoiltaan n. 10 x 19 senttimetriä, joten sitä voi lukea missä vain.

Taina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s