Rakkauden kerjäläinen: viisi syytä lukea

Hymy Kankaanpää: Rakkauden kerjäläinen : unelmat ja todellisuus intensiivisessä psykoanalyyttisessa psykoterapiassa (Tammi 2002)

Tämä on niitä kirjoja, jotka jäävät niin voimakkaasti mieltä askarruttamaan, että palaan niihin toistamiseen. Hymy Kankaanpää kirjoittaa rohkeasti omista kipupisteistään, kamppailustaan depression kanssa elämän myrskyissä. Jaksamisen rajoille hänet vie masennuksen, työpaineiden ja vanhemmuuden huolien yhdistelmä. Tässä viisi syytä tutustua tähän kirjaan.

1 Havainto kasvatuskulttuurin muutoksesta. Nuoret, tiesittekö, että ennen oli aika tavallista pilkata lapsia. Hymy saa jo pienenä tuomionsa kylässä käyvältä arvostetulta sukulaismieheltä: ”Hymy on juur’ nolla!” Äiti puhuu avoimesti, että ”ei meijän tytöistä mihinkään ole”. Tietysti 1900-luvun alun sukupolvilla oli rankkaa; ne rankkuudet vain purettiin suoraan lapsiin, jotka joutuvat turvautumaan terapiaan jaksaakseen elää omaa elämäänsä.

2 Kertomus psykoterapian etenemisestä. Tutustumista omiin tunteisiin, jotka jo varhain piti tukahduttaa. Turhautumista, kun vuodenkaan työskentely ei ”tuota tulosta”. Hyväksymisen opettelua. Lukija myötäelää, jännittää, toivoo kertojan kanssa. Suosittelen psykoterapiakuvauksista kiinnostuneille myös Marie Cardinalin teosta Vapauttavat sanat (Tammi 1981) sekä Tiina Pystysen kirjaa Häpeähäkki (WSOY 2000).

3 Muistutus, mitä Jumalalla pelottelu voi saada aikaan. ”Olen lapsesta asti pelännyt Jumalan tuomiota. Siitä on vaikea päästä eroon. Tässä terapiassa olen hyväksytty sellaisena kuin olen. Jumalani saa ehkä lopulta lempeät kasvot.” (s.95)

4 Kuvaus työelämän iloista ja paineista ja kateellisista työtovereista. Hymy on menestyvä pääkaupunkiseudun lukion lehtori. Hänen oppiaineitaan, uskontoa ja psykologiaa, tentitään ja kirjoitetaan ylioppilaskokeissa paljon. Hän on myös nuorten suosiossa. Työ rakentaa itsetuntoa merkittävästi. Kutsumusammatissa, ilman muuta, mutta onko kutsumuksen hinta liian kova?

5 Kaunis, jopa lyyrinen kieli, jolla kirja on kirjoitettu. ”Minulla on vain itseni. Minulla on vain minut. Tähän tyhjään, pimeään, lapselliseen, keskenkasvuiseen, tähän hyljättyyn, jossa kaikki on sirpaleina, tähänkö siis minun pitäisi uskoa ja tarttua! Tämäkö kuollut minun pitäisi saattaa eläväksi omin voimin?” (s. 270)

Hymy Kankaanpää on julkaissut Rakkauden kerjäläisen jälkeen teokset Uskon, koska sanot niin (2008); Eikö rakkaus riittänyt? Avohoitoa ja osastohoitoa (2009) sekä puhekokoelman Auringon noususta sen laskuun saakka olkoon Herran nimi ylistetty (2010).

Taina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s