Pargiterit Lontoosta

Virginia Woolf: Vuodet (Suom. Ville-Juhani Sutinen. Savukeidas, 2013)

Virginia Woolf (1882 – 1941), eräs 1900-luvun keskeisimpiä modernisteja työsti tätä teosta monia vuosia 1930-luvun alusta lähtien. Wikipedian mukaan Woolfin alkuperäinen ajatus oli luoda ”romaani-essee”. Siinä piti käsitellä erilaisia yhteiskunnallisia aiheita. Jokaisen esseen jälkeen samaa aihetta olisi valaistu kaunokirjallisesti. Teosta varten hän kokosi runsaasti aineistoa, mutta alkoi lopulta kirjoittaa pelkästään romaania. Kun se lopulta valmistui 1937, siitä tuli hänen tuotantonsa suosituin kirja. Vuodet myös viimeinen kirja, jonka hän sai elinaikanaan julkaistua. Sitten mielenterveyden ongelmat tulivat liian suuriksi ja hän hukuttautui.

Kun olin lukenut tämän suurenmoisen kirjan, oli vähän hämmentynyt ja uupunut olo. Tuntui kuin olisi pitkään katsellut iäkkään sukulaisen valokuva-albumia tai tullut kotiin suuresta sukutapaamisesta (serkun häät, tädin hautajaiset?). Kuvien välillä saattoi olla ajallisia aukkoja tai sukulaisten edellisestä tapaamisesta voi olla vuosia. Voi miten olet kasvanut… Ai, hän on mennyt naimisiin… Monesko lapsi se olikaan… Ajatella, miten aika kuluu… Keskustelut keskeytyvät, kun uusia vieraita tulee ja heidänkin kanssa on sana vaihdettava. Ja nuo syntyvät aukkopaikat pitää täyttää mielessään sillä siinä välissä on elämä, joka tuntuu menevän pikakelauksella eteenpäin.

1880, Eleanor, perheen vanhin tytär:
”Se oli pahinta aikuiseksi kasvamisessa, hän ajatteli: he eivät enää voineet jakaa asioita keskenään kuten joskus ennen. Kun he tapasivat, heillä ei ollut enää koskaan aikaa keskustella pelkästään yleisesti samalla tavalla kuin aiemmin, vaan he puhuivat aina pelkistä tosiasioista, pienistä faktoista.”

Kirja kertoo pääasiassa eversti Pargiterin suvusta. Lisäksi mukana ovat everstin veljentyttäret Sara ja Maggie ja melkoinen joukko muita sivuhenkilöitä. Everstillä on kolme poikaa ja neljä tytärtä. Kirjailja sukeltelee suvereenisti hahmojensa ajatuksissa. Alussa henkilöhahmojen kanssa on todella kamppailtava, mutta kohta huomaa eläytyvänsä vahvasti suvun vaiheisiin.