Canth, Minna: Työmiehen vaimo. Papin perhe (Laatusana 2019)
Jäädessään 35-vuotiaana leskeksi Minna Canth oli kuuden lapsen äiti ja odotti seitsemättä. Saadakseen taloudellista turvaa itselleen ja lapsilleen hän muutti Jyväskylästä Kuopioon ja otti siellä hoitoonsa isänsä lankakaupan.
17 vuoden aikana Minna Canth (1844-1897) kirjoitti kymmenen näytelmää sekä proosateoksia. Menestyvä yritys takasi leivän, ja lisätuloa kertyi myös ahkeran kirjoittajan näytelmistä. Canthilla oli erinomaiset suhteet Kaarlo Bergbomiin, joka Suomalaisen Teatterin johtajana kannusti suomenkielisten näytelmien tekoon. Bergbom myös toimi Canthin esilukijana ja auttoi muovaamaan näytelmiä.
Suomalainen Teatteri esittikin ahkerasti Canthin suomenkielisiä näytelmiä, ensimmäisinä olivat Murtovarkaus ja Roinilan talossa, jotka toivat Canthille myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran palkinnot. Näitä kepeitä näytelmiä seurasi Työmiehen vaimo, joka oli tunnelmaltaan täysin toisenlainen. Canth luki ja kirjoitti niin ikään ruotsiksi, ja myöhempi näytelmä Sylvi kantaesitettiin Svenska Teaternissa.
Kirja, jonka nyt esittelen Aarrearkussa, sisältää kaksi näytelmää: Työmiehen vaimo (1885) ja Papin perhe (1891). Kirja ilmestyi hiljattain, 2019, jolloin juhlittiin monella tavalla Minna Canthin 175-vuotissyntymävuotta. Nämä kaksi tekstiä tuovat hyvin esiin Canthin realistisen näytelmän taituruuden.