Korean supervoima

Hong ravistelee pinttyneitä (amerikkalaislähtöisiä) käsityksiä sosiaalisista tilanteista, kuten että yksilöllisyys, särmikkyys, rempseys ja ekstroverttiys ovat arvokkaita. Nunchin mestarit pyrkivät itse asiassa juuri päinvastaiseen.

Keskeinen on huoneen käsite. Huone on se tila, jossa tapahtuu. Muutos on jatkuvaa; puolen tunnin päästä huone on erilainen. Hyvä nunchaaja ymmärtää huoneeseen tullessaan, että muut ovat olleet siellä jo jonkin aikaa, ja aistii rauhassa ilmapiiriä eikä esim. ryntää kertomaan rasvaisia vitsejä, jotka juuri siinä tilanteessa voivat olla sopimattomia. Tilojen energia otetaan idässä vakavasti. Huoneeseen tulija tietysti myös itse muuttaa näitä energioita.

On todella mielenkiintoista miettiä omia onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan nunchin näkökulmasta. Suomalaiselle nunchi-taitojen harjoittaminen sopii sikäli hyvin, että meidän mentaliteettimme sisältää pari keskeistä korealaista hyvettä.  

Ensinnäkin siedämme hiljaisuutta. Tämä on olennaista nunchin harjoittamisessa eikä lähtökohtaisesti mitenkään itsestään selvää. Kuten tiedämme, joissakin kulttuureissa hiljaisuutta ei kerta kaikkiaan tahdota kestää. Suomalainen sananlasku ”puhuminen hopeaa, vaikeneminen kultaa” on kuin suoraan nunchi-ninjan suusta!

Toisekseen meillä on jo vanhastaan tiloihin liittyvää pyhyyden tajua; esimerkiksi metsässä tai saunassa ei perinteisesti mekastamista suvaittu.

Olen iloinen, että tämä kirja on ripeästi suomennettu, sillä se on paitsi hyödyllinen myös hauska. Hong kirjoittaa viihdyttävästi ja rennosti, mutta silti fokusoidusti. Kirja ei ole mitenkään ryppyotsainen, mutta se on kuin salaa syvällinen ja viisaasti neuvova. Vinkkejä löytyy niin työmaailman kuin yksityiselämänkin tarpeisiin.

Niin se käy. Hippiaatteiden, psykologisoinnin, Summerhillin, loputtoman yksilönpalvonnan ja itsensä toteuttamisen ihanteen jälkeen heiluriliike kulkee toiseen suuntaan. Tervetuloa kuri ja yhteisön jäsenenä toimiminen.

(Taina)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s